20 December 2008

Resepi #1 : Macaroni ke Pasta??

salam salam

hari ni tiba2 lak rasa nak wat entri sal makan2...hehehe...hari ni akhirnya jadi jugak makaroni atau pasta goreng aku...kalau korang nak tau ni first time aku nak masak macaroni tau...sebelum ni tak pernah buat lagi...makan pernah la...masa kat UKM dulu...

so...hari ni aku buat Macaroni @ Pasta Goreng untuk santapan tengahari aku...huhuhh...mau diet la...mau kurus juga...hehehe...so...kat bawah ni aku sidai sekali gambar2 yang terlibat dalam pembikinan santapan tengahari Cik Mizah yang gemuk ini ...
:minimo_14:

barang yag aku guna simple jer...hehehe...barang??? bahan pom boley!!! hehehehe...aku guna daging yang aku wat jadi bentuk dadu...cendawan butang...aku guna setengah tin je...takut tak dak orang nak makan kalau aku letak habis satu tin nanti...daun bawang...kubis...cili merah...bawang besar sebijik aku mayang sampai nipis...bawang putih 2 bijik...pun aku mayang sampai nipis...kicap...garam ngan sos tiram jangan lupa...

ha!! jangan nak buat2 lupa yer...
setengah bngkus macaroni...err...ke pasta???
err...mana2 la...rebus dulu la kasi masak...masa rebus tu masukkan garam sikit...kasi rasa...


ha...ni lak proses menyediakan...mula2 aku tumis dulu bawang putih ngan bawang merah sampai keluar bau yang sangat2 la wangi...pastu campak je semua barang atau bahan masuk dalam kuali...pastu gaul2 sampai sebati baru masukkan macaroni atau pasta yang dah direbus dan ditos tu...pastu godek2 jap...pastu rasa la cukup tak perasanya...kalau tak cukup tambah...pastu siap la!!!
hehehehe...
amacam?? chef mizah pun pandai masak tau!!!


2 comments:

goasop said...

tibe2 lapar~

♥♥ HaMiZaH ♥♥ said...

hehehe...banyak lagi neh..lai2...bawak pinggan