29 July 2009

Wedding Preparation - Hand Made Gift


...assalamualaikum...


hari ni aku nak cerita pasal persiapan kahwin yang dah aku buat...actually bukan aku sorang yang buat...tapi aku buat bersama-sama dengan mak aku...mula-mula aku macam tak berapa nak bersetuju dengan idea mak aku ni...tapi last-last bila aku tengok dah siap aku jadi teruja pulak...korang nak tahu apa yang mak aku dah buat sampai aku jadi teruja tu?? ok sat...aku tepek gambar kasi korang tengok yer...

ha...tu dia...hand made gift yang mak aku dah buat...haha...mesti korang tak boleh nak gambarkan lagi apa benda yang mak aku buat kan?? eh bukan mak aku sorang je buat...aku pun menyumbang jugak sikit-sikit...mak aku buat beg untuk guest la...hehe...kalau orang lain beli kat kedai je kan beg nak letak cenderamata ngan bunga telur...mak aku ni kreatif sikit...kat tempat aku ni rasanya tak ada lagi yang buat macam ni...kiranya sepanjang aku hidup nak dekat 23 tahun ni la kali pertama aku tengok majlis kahwin orang buat sendiri bag untuk guest yang datang...beg ni sebenarnya mak aku buat dari perca-perca kain yang ada kat umah aku...memang ada pelbagai corak dan warna...mana mak aku dapat perca kain tu semua?? mak aku kan tukang jahit...so memang berlambak la perca kain kat umah...daripada buang baik create something yang cantik daripada semua tu kan...leh jimat bajet...kreatif dan lain dari yang lain...

cara nak buat senang saja sebenarnya...barang yang korang perlu hanya lah tali reben...untuk buat reben dan pemegang beg, manik, perca kain, bahan nak buat tapak...nama bahan ni aku tak tahu tapi diperlukan untuk mengeraskan sikit tapak beg tu....

manik yang aku guna hitam dan putih...senang nak matching ngan bag yang pelbagai warna tu

tali reben diikat menjadi reben

tali reben jenis lain digunakan untuk buat pemegang bag

reben nak maik dijahit di kedua-kedua penjuru bag
(maaf kualiti gambar tak berapa nak cantik sebab snap guna camera phone je)

hasilnya...bag yang cantik untuk tetamu yang datang

sekian...hehe

...buat tunang tersayang...
i miss u so much...nape u bz sangat ngan aktiviti bola u 2...huhuhu....please spend some time with me...ur fiance...we need to talk and discuss about many things...please!!



4 comments:

kdee said...

comelnye mizah..kreatif btul mak hang.huhu

♥♥ Miss NuHa ♥♥ said...

KDEE : "comelnye mizah.." hehe...tenkiu3...perasan sat...mak aku memang kreatif...anak dia pun apa kurangnya...kreatif jugak...hikhikhik

cIk pEnNa said...

wat sendiri ek?
kreatif ya amat!

;)

♥♥ Miss NuHa ♥♥ said...

CIK PENNA : beg tu mak yang buat...mak yang guntung dan jahit....mizah tolong wat riben ngan jahit riben tu je...hehehe