18 April 2010

Penyakit Asma aka Lelah

...assalamualaikum...

dalam seminggu dua ni saya selalu kena serangan sesak nafas...agak mengerikan dan menakutkan apabila mengalami keadaan yang sebegitu...saya memang selalu sangat kena sesak nafas ni...sejak dari zaman saya belajar kat UKM lagi...tapi masa tu tak la kena teruk sangat...juz semput-semput sekejap je...last week saya kena serangan sesak nafas yang teruk buat kali pertama...keadaan memang sangat menakutkan bila tengah tidur tiba-tiba dada rasa macam ditekan lepas tu rasa tak boleh tak boleh nak bernafas dengan baik...masa tu saya ingatkan saya alami sesak nafas sebab saya mengandung...

kali kedua saya sesak nafas yang agak teruk adalah pada malam sabtu yang lalu...keadaan lebih teruk dari serangan pertama...memang sangat menakutkan...jam 2.00 pagi saya dah mula semput-semput...saya cuba la jugak bernafas dengan perlahan-lahan tapi dada saya semakin sakit dan oksigen macam dah berkurangan...saya cuba bertahan tapi sejam je la...tepat jam 3.00 saya kejutkan suami saya...dia pun dah macam panik jugak la sebab memang keadaan masa tu teruk jugak la...sampai tak boleh baring...hubby saya hanya mampu urut dada saya dengan minyak angin sebab masa tu klinik mana ada yang buka...nak pergi hospital pulak malas sebab masa tu saya tak tahu saya kena lelah...

semalam hubby ajak pergi klinik pergi check apa-apa yang patut sebab tak nak kejadian yang sama berulang lagi...kebetulan masa pergi klinik tu saya memang dah rasa semput sikit-sikit (even masa tengah taip entri ni pun saya rasa macam semput je)...bila dah masuk bilik doktor tu terus cakap saya nak check ada lelah ke tak...doktor terus check dah sah saya memang ada lelah peringkat awal...terus dia bagi saya sedut ubat pakai benda yang macam dalam gambar kat bawah ni...

dalam 10 minit jugak la kena sedut ubat pakai benda ni...yang bestnya bila dah selesai proses menyedut ubat tu lega sikit rasa dada saya ni...tak rasa semput sangat dah...jantung pun tak berdegup pantas sangat...tapi semalam doktor nasihatkan suruh datang lagi ke klinik untuk rawatan susulan...kata dia kena datang sedut ubat lagi...takkan tiap-tiap hari nak ke klinik datang sedut ubat kan...saya ingat nak mintak ubat sedut tu la...senang kalau rasa semput ke apa tak payah la berulang alik ke hospital...

yang saya bimbangkan sekarang ni kesihatan baby dalam kandungan saya ni...saya harap penyakit yang saya ada ni tak kena pada baby saya...saya sayang baby saya...huhu

1 comment:

--as-- said...

bahaya nih...

harap dapat cari ubat alternatif supaya tak bergantung pada alat tuh...