23 August 2010

Kenangan Indah Melahirkan

...assalamualaikum...

ok...erm...saya skrg tinggal kat umah mak...masa kat umah mak dalam 2 minggu ada lendir2 putih kuar kat bawah tu...mula2 ingtkan keputihan...tapi lendir putih tu tak la pulak gatal macam lendir keputihan...lendir tu makin lama makin banyak dan kerap keluar...sehari sebelum saya bersalin (16 ogos) masa bersahur saya dah rasa pinggang ni lain macam je sakitnya...rasa nak kencing pergi kencing...masa tu tengok lendir putih dah jadi jernih...biarkan je dulu...perut dah sakit2 dah ni...cam senggugut je ase...pastu hari tu pergi kerja macam biasa...hehehe...cuti pun baru nak apply...

keesokkan harinya macam biasa bangun sahur pastu siap2 nak gi kerja...sahur kat umah mak...lepas sahur balik umah sendiri dulu...tunggu masuk waktu kerja baru hubby hantar gi kerja...masa bertolak balik ke umah tu tergerak hati nak amik buku merah tu letak dalam handbag..sebelum ni asyik tertinggal kat umah mak je...bila sampai kat umah relax2 dulu...pastu dua2 tertido...entah macam mana dua2 tergerak hati rasa malas sangat nak pergi kerja...tengah baring tu siap plan lagi nak cuti sama2 hari tu (17 ogos)...dua2 tertido sampai la kul10 lebih...masa tu saya dah rasa kontraksi yang kuat dah...dalam setengah jam tu ada la 4 @ 5 kali...dalam kul 12 lebih rasa lagi kontraksi...kali ni kuat sikit...rasa macam nak terkencing...pi la kencing kan...bila kencing tgk lendir dah bercampur darah...masa tu dah panik...terus kejut hubby...hubby yg tengah mamai baru bangun tido tu terus meluru gi mandi...saya tak sempat mandi dah masa tu...gosok gigi je...hehehe...terus pergi hospital...dalam perjalanan gi hospital hubby tanya nak drive laju ke biasa ni...saya kata drive biasa2 je...hehehe...dalam perjalanan tu siap gelak2 lagi ngan hubby...hehehe...masa tu sakit perut sgt2 dah...

sampai di hospitak misi cek rupa2nya jalan dah 6cm terbuka...kena terus masuk bilik bersalin dah masa tu...time tu rasanya lebih kurang jam 1 ptg...masa masuk bilik bersalin hubby tak ada sebab brg2 baby semua teringgal kat umah mak...hubby kena balik amik la...so keseorangan la saya dalam bilik bersalin tu...huhuhu...sedih....hubby tak ada...tapi alhamdulullah...mula2 je sakit nak meneran...oh ye....mula2 misi bagi ubat berak...lepas tu mula la rasa nak berak ngan kencing yg amat sgt...masuk je bilik bersalin air ketuban pecah....naik je atas bed terus rasa nak menerah....misi tak sempat buat apa2 lagi masa tu...baby tak sabar nak kuar kot...teran punya teran alhamdulullah dalam setengah jam lepas tu baby pun kuar...hehehe...berjahit jugak la lepas tu...hehehe...

itu la pengalaman saya serba sedikit...hehehe...
ibu ngan abbi sayang Lili


No comments: