29 July 2012

Bukan Prasangka Tapi Waspada

Photobucket
sesekali aku akan menjenguk blog Mazidul Akmal Sidek...ada info yang aku boleh terima dan ada yang tidak...itu atas pendapat individu masing-masing la...terbaru isu mengenai pengemis yang mengemis di bazar ramadhan...kat mana-mana pun ada sebenarnya...kalau dulu aku akan bersimpati jugak la...tapi lately ni aku jadi was was...

pernah dulu aku masuk dalam bank...nak keluarkan duit kat ATM...aku pernah didatangi oleh seorang budak...lingkungan umur dalam 10-12 tahun...bila aku melangkat keluar dari bank terus mintak RM10 ngan orang...bukan dengan aku sorang tapi dengan setiap orang yang lalu lalang di situ...aku dah sah-sah la tak bagi...gila kau! sampai RM10 sekali mintak...kalau sorang dah RM10...cuba kira kalau 10 orang yang bagi...tak ke free-free budak tu dapat RM100?? kita yang kerja gaji tetap ni pun belum tentu nak dapat RM100 sehari ok?!!~

sejak pada tu la aku jadi was-was dengan peminta sedekah atau pengemis ni...bukan tak berhati perut atau hati batu tapi aku was-was...baik aku tak payah bagi sedekah daripada aku terus rasa was-was kalau aku bagi sedekah...tak ke tak ikhlas namanya tu? sedekah apa kalau tak ikhlas kan?

merepek je aku ni hari ni...hehehe...saje nak berkongsi pendapat...
kalau rajin singgah la blog ni : http://www.mazidulakmal.com/

don't forget to stop at BABY LILI DESIGN...


No comments: