31 July 2012

Cara-Cara Membersihkan Microwave

Photobucket
...::: ini adalah auto publish entry :::...

salam ramadhan kepada semua!!~ pejam celik pejam celik kita sudah masuk hari yang ke 11 Ramadhan...alhamdulillah...masih berkesempatan meneruskan ibadan puasa walaupun ada 2 hari aku mengangkat bendera putih menyerah kalah dengan kesihatan diri...huhuh!!~ berganti la jawabnya...

ok...tahun ni tak ada diari juadah untuk ramadhan ye...sebabnya kami sekeluarga masak ala kadar sahaja...haha...disebabkan kesihatan aku sekarang...tambah pulak termengandung lagi...hikhik...aktiviti memasak untuk berbuka aku ngan laki aku bergilir-gilir...dalam seminggu rasanya ada la 2@3 kali masak masa weekdays...tapi time weekend memang aku masak la sebab berehat puas-puas dulu sebelum start masak...

ok...ni dah lari tajuk ni...nak citer pasal cara nak bersihkan microwave sebenarnya...time ramadhan ni la microwave memainkan peranan besar pada aku...aku jenis tak masak untuk sahur...meaning bukan time sahur baru masak la...kecuali kalau nak goreng ikan atau goreng telur...yang tu bila nak makan baru goreng....lauk-lauk lain aku masak siap-siap masa berbuka...tak pun kalau lauk dah habis time tu aku akan masak after isyak...pastu simpan dalam peti ais...bila nak bersahur baru panaskan dalam microwave...

bila dah selalu guna tu mesti la kotor kan? tak caya tengok bukti macam dalam gambar atas tu...memang tak selera la nak panaskan makanan lagi pastu makan kan? hahhaa...erk!! jijik lak ase...so cara nak cuci senang sahaja...

potong lemon kecik-kecik atau hiris nipis-nipis...pastu letak dalam air...pastu panaskan dalam microwave selama 30 minit...senang sangat-sangat la..bila dah setel korang akan hidu bau microwave korang sangat segar dan berbau lemon...korang pergi ambik kain pengelap yang cuci pastu korang lap la dalam microwave tu bersih-bersih...kesan-kesan yang payah nak tanggal konfem tanggal punya!!

lihat microwaveku!! sudah bersihkan? bau pun harum je~

APA LAGI! SELAMAT MENCUBA

don't forget to stop at BABY LILI DESIGN...





No comments: