08 October 2013

{ INFO KESIHATAN } BAHAYA 'PEARL' DALAM MINUMAN




Kita selalu teruja bila ada minuman or makanan terkini kat pasaran. Selalu je terus beli tanpa baca ape isi kandungan dalam benda yang kita nak beli tu. Then bila sedap, kita terus je war-warkan kat orang laen. Korang sume mesti tau pasal bubble tea ni kan..Macam syok je bila dapat gigit-gigit sebab dia cam kenyal2 sket. Tapi korang tau x ape benda tu? 

Pastu yang menjual minuman ni plak, rasa bangga giler-giler bila masuk majalah or surat khabar sebab menjadi pelopor utama bubble tea ni...hergghhh.

Korang tahu tak, ape bahan utama membuat bubble ni? Benda bulat-bulat tu, diperbuat dr serbuk ubi kayu yang kita panggil casava. Bahan ni sama mcam bahan-bahan untuk buat plastik. Banyak benda bahaya ada dalam bubble ni, diorang turut masukkan sekali bedak plastik (Mullet-protein sekoi) untuk membuatkan bubble ni jadi lebih kenyal. Kalau lihat dalam bahan-bahan untuk buat plastik, inilah benda yang diorang masukkan. Macam makan plastik je la.



"Mendengar hasil penelitian University Hospital Aachen Jerman, mungkin membuat kita tidak lagi tergoda dengan segarnya bubble tea atau bubble drink. Bebola lembut yang menjadi daya pemikat minuman ini dilaporkan mengandungi bahan kimia yang boleh mengakibatkan barah. 

Bukan sekadar wujudnya karsinogen biphenyls aspolychlorinated, ada juga bahan lain seperti styrene, acetophenone dan brominated yang mana seharusnya bahan itu tidak ada dalam bahan makanan. Menurut pengkajinya, Manfred Moller bahan tersebut secara perlahan akan mengganggu kekebalan tubuh, gangguan sistem reproduksi, kerosakan sistem saraf dan kekacauan sistem endorkin. 

Menghisapnya melalui sedutan yang besar, bebola kenyal itu akan masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru. Atas faktor kesihatan, Jerman sudah mula memperingatkan masyarakat untuk menghindari produk itu."


No comments: